Munkaadók véleménye képzésünkről és a fizikus diploma értékéről

Hosszú Sándor, Robert Bosch Kft. Budapesti Fejlesztési Központ, az EMC csoport vezetője

"A Robert Bosch Kft. Budapesti telephelyén a Budapesti Fejlesztési Központban működő EMC csoportban autóipari termékeken elektromágneses kompatibilitással kapcsolatos fejlesztéseket, szimulációkat és teszteket végzünk. A csoportban jelenleg 30 mérnök dolgozik, többségében villamosmérnök végzettségűek. 2018. nyara óta 2 fizikus végzettséggel rendelkező főállású kolléga és 3 fizikus hallgató (gyakornok státuszban) dolgozik nálunk. A felkészültségüket, tájékozottságukat, munka iránti elhivatottságukat látva azt mondhatom, hogy a BME TTK fizikus képzése olyan fizikai, matematikai, méréstechnikai alaptudással vértezi fel a hallgatókat, hogy utána gyorsan, és jó minőségben tudnak beszállni a legváltozatosabb mérnöki munkákba. Stabil alapokkal rendelkeznek, gyorsan átlátják a műszaki kihívásokat, azok megoldásához szükséges extra ismereteket pedig a biztos alaptudásuk birtokában gyorsan építik fel. Ilyen pozitív tapasztalatok után a villamosmérnöki végzettséggel rendelkező jelöltek mellett, előszeretettel fogjuk keresni a BME TTK fizika képzéséről érkezőket is akár főállású, akár gyakornoki munkakörbe."

Dr. Bársony István, az MTA TTK Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet igazgatója, az MTA levelező tagja

"Intézetünk, az MTA TTK Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézete a hazai kutatási palettán multidiszciplináris rendszerintegrátorként határozza meg magát. Nevéhez híven egyaránt elkötelezett a kíváncsiság motiválta felfedező kutatás és az eredmények alkalmazását elősegítő célzott kutatás iránt. Ez a megközelítés egyaránt igényli a szilárd természettudományos alapismereteket és azok alkalmazása során a kreatív mérnöki gondolkodást. E kettő sajátságos ötvözete az, ami miatt intézetünk évtizede szoros együttműködést folytat a BME TTK mérnök fizikus-képzésével és nagy sikerrel verbuválja, ill. képzi a jövő kísérletes kutatóit az elsősorban anyagtudományi és optikai irányultságú mérnök-fizikus hallgatók közül. Intézetünk számos kezdeményezése, a középiskolás nyári táborok, a nanotechnológiát népszerűsítő Nanobusz program, az intézeti nyílt napok rendszere igyekszik a középiskolások számára közelebb hozni a korszerű felfogásban művelt kísérletes tudományos kutatást. Tevékenységünket a csillebérci unikális infrastruktúrán, részben a felsőoktatási intézményekkel közösen üzemeltetett laboratóriumokban, természetesen európai és transzkontinentális nemzetközi együttműködésben és kiterjedt ipari kapcsolatrendszerben folytatjuk, sokoldalúan hasznosítva a BME TTK magas színvonalú mérnök-fizikus képzése nyújtotta sajátságos előnyöket."

Dr. Major Péter vezető fizikus, Mediso Kft.

 

"A Mediso Kft egy magyar tulajdonú, orvosi képalkotó berendezések fejlesztésével, szervízelésével és gyártásával foglalkozó cég, jelenleg hozzávetőleg 150 alkalmazottal. A termékeink között mind a négy képalkotó modalitás (PET, CT, SPECT, MR) megtalálható. A cégnél jelenleg tizenkét fizikus áll alkalmazásban, egy részük a projektvezetésben, többségük pedig a kutatás-fejlesztés részlegen, közülük hatan a BME TTK fizikus képzésén végeztek vagy ott szereztek PhD-t. A BME fizikusaival ezen kívül különböző pályázatok kapcsán is együttműködünk, valamint részt veszünk a BME orvosi fizika szakosok képzésében. Elmondható, hogy a BME TTK fizikus képzése olyan gyakorlatközeli ismereteket is tartalmaz, ami hasznos útravaló ipari kutatás-fejlesztési tevékenység során is, ezért az olyan cégek, mint a Mediso, ahol jelentős fejlesztési tevékenység folyik, előszeretettel alkalmazzák őket."