Miért válaszd a BME TTK fizikusképzését?

Kiket várunk?

A fizika alapszakot azoknak ajánljuk, akik érdeklődnek a fizika, a matematika és a számítástechnika iránt. Megtalálhatod itt a számításodat,

  • ha meg akarod érteni a minket körülvevő világot;
  • vagy kreatív vagy, szeretsz gondolkodni, problémát megoldani;
  • vagy szeretsz szerelni/bütykölni, műszereket/kütyüket építeni;
  • vagy akár mind egyszerre!

Mit fogsz nálunk tanulni?

A klasszikus és modern fizika szerteágazó témakörei mellett programozást, méréstechnikát, elektronikát, kémiát és természetesen emelt szintű matematikát tanítunk alapozásként, és már az első félévtől intenzív laboratóriumi képzést nyújtunk. A negyedik félévtől érdeklődésed szerint választhatsz az elméleti alapozásra koncentráló fizikus, illetve a gyakorlatorientált alkalmazott fizika specializáció tárgykínálatából. Relativitáselmélet, kvantumkáosz, biofizika, lézertechnika, nanotechnológia, reaktorfizika, számítógépes mérésvezérlés, nyelvórák és még sok minden más vár rád!


Külföldi lehetőségek

Nemzetközi együtt­műkö­dé­se­ink lehetővé teszik, hogy a felsőbb éves hallgatók és a doktoranduszok jelentős része tanulmányai bizonyos szakaszát külföldi egyetemeken folytathassa.


Rugalmas orientációs lehetőségek

A BME fizikusképzése széles skálán nyújt lehetőséget a gyakorlatorientált kutatás-fejlesztéstől a nemzetközi színvonalú alapkutatásokig, így a képzés során eldöntheted, hogy absztrakt vagy a hétköznapi élethez szorosan kapcsolódó témák érdekelnek jobban, elméleti vagy kísérleti munkát végzel szívesebben. Képzésünk a teljes palettát lefedi a kvantumtérelméletektől a fényforrásfejlesztésig.


Aktív egyetemi élet

Közösségünk tagjaként pezsgő élet vár, rengeteg hallgatói kez­de­ménye­zés­sel. Tagjai közé vár a Wigner Jenő Szakkollégium, szerkesztője lehetsz a karunk lapjának, a Pikkásznak, bekapcsolódhatsz számos kari program szervezésébe.

 

Mire számíts?

Nálunk tanulhatsz nano­techno­lógiá­ról, kvantum­számí­tó­gépek­ről, építhetsz MRI-t, vagy akár atomreaktort! A lehetőségeidnek csak a szorgalmad szab határt! Végzett fizikusként az alap- vagy alkalmazott kutatástól kezdve kutatás-fejlesztésen át az ipari alkalmazásokig, vagy akár a pénzügyekig bárhol könnyedén elhelyezkedhetsz.


Barátságos hangulat

Kis létszámú csoportjainknak köszönhetően a légkör baráti, az oktatás személyre szabott. Már a képzés korai szakaszában lehetőséged nyílik napi szintű kutatási és fejlesztési projektekben való részvételre, amelyek során fontos tapasztalatokra tehetsz szert.


Kiváló elhelyezkedési lehetőségek

A BME fizikusképzése kiváló és izgalmas elhelyezkedési lehetőségeket nyújt, a nálunk végzett hallgatók keresettek hazai és nemzetközi kutatóhelyeken, innovatív kutatás-fejlesztést végző vállalatoknál, vagy akár fizikától látszólag távolabb eső területeken is, a meteorológiától a pénzügyekig.


Problémamegoldó készség

A BME fizikusképzése komplex természet­tudo­má­nyos ismeretekkel és kreatív problémamegoldó készséggel vértez fel. Egy fizikus a "hogyan" mellett mindig a "miértre" is koncentrál, így a fizikusi végzettség az élet bármely területén jól használható, ahol komplex rendszerek modellezésére, bonyolult problémák megoldására van szükség.


Versenyképes kutatási lehetőségek

Intézeteink a legdinami­kusab­ban fejlődő, vezető hazai kutatóhelyek közé tartoznak. Kiemelkedő nemzetközi kutatómunka folyik bennük, melybe Te is bekapcsolódhatsz már diákként. További információért keresd fel a képzést gondozó Fizikai Intézet és a Nukleáris Technikai Intézet honlapját!