Elhelyezkedés a fizika határterületein

Néhány példa nálunk végzett diákokról, akik a fizikától látszólag távolabb eső területeken helyezkedtek el. Az alábbi példák minden esetben a rögzítés időpontjában érvényes állapotot tükrözik, ami nem feltétlenül azonos az aktuális állapottal.

 

Dr. Agod Attila - MSCI, Executive Director, Budapest

2001 - BME mérnök fizikus diploma, 2007 - PhD, BME Vegyészmérnöki Kar

"Az MSCI pénzügyi adat és szoftvercégnél a kockázati modelleket tervező kutatók túlnyomó többsége fizikus vagy, - mint én magam is - mérnök-fizikus (BME-n végzett fizikus). Amikor 2010-ben a cég megbízott az európai modellfejlesztő csoport felépítésével, olyan kutatókat és mérnököket kerestünk, akik képesek és szeretik modelleken keresztül megérteni a világot, a matematikát mint eszközt könnyedén használják, és készen állnak implementálni is a modelljeiket valamilyen magas szintű programozási nyelven. Több mint 300 kutatót interjúztattunk, hogy kiválasszuk azt a 20 talpraesett, alkotóvágytól fűtött csapatjátékost, akik ma a világ egyik legnagyobb pénzügyi szoftvereket kínáló cégében dolgoznak azon, hogy a kockázat mérhető, előrejelezhető és kezelhető legyen. Gyakorlatias szemléletük és erős elméleti hátterük miatt leggyakrabban a mérnök-fizikusok közül kerültek ki a sikeres pénzügyi modellezők."

Dr. Eisler Zoltán - kutatási menedzser a párizsi Capital Fund Management befektetési alapnál

2004 - BME mérnök fizikus diploma, 2008 - BME fizika PhD

"1998-ban végeztem a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban. A természettudományok és a világ alapvető törvényeinek megértése mindig is vonzott, ezért választottam a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen Természettudományi Karának mérnök-fizikus szakát. 2004-ben szereztem diplomát, 2008-ban pedig fizikus PhD fokozatot. Jelenleg kutatási menedzser vagyok a párizsi Capital Fund Management befektetési alapnál, ahol 2007 óta dolgozom. Kollégáim többsége itt is fizikus végzettségű, és a tanulmányaink, kutatásunk során megismert módszereket ezen az új területen is gyakran alkalmazzuk. Feladatunk egy automatizált, a világ különböző pénzügyi piacain kereskedő számítógépes rendszer és a hozzá tartozó befektetési stratégiák fejlesztése, pénzügyi termékek rövid távú (akár másodperceken belüli) árváltozásainak előrejelzése és a befektetéseink kockázatának kezelése. Emellett jelenleg is részt veszek akadémiai kutatási projektekben, ahol a pénzügyi tranzakciók árakat mozgató hatásával foglalkozom."

Madaras Attila - Szoftverfejlesztő egy multinacionális fejlesztőcégnél

BME mérnök fizikus diploma

"Egy multinacionális fejlesztőcégnél dolgozom 2009 eleje óta mint fejlesztőmérnök, szoftverfejlesztő. A munkám során különböző gyakorlati problémák megoldására készítek programozható algoritmusokat, fizikai modelleket, szimulációkat. A mérnök-fizikus szakon megszerzett tudás jelenleg abban segít (a programozás mellett), hogy komplex, olykor absztrakt problémák áttekintését, mérnöki vagy tudományos igényű elemzését el tudom végezni. Ezen kívül a munkám eredményét prezentáló előadások sikeres bemutatásában is érzem a fizikusi képzés előadói kommunikációt javító törekvéseinek pozitív hatásait."
 

Takács Tibor - Üzleti intelligencia szakértő a Raiffeisen Banknál

2007 - BME mérnök-fizikus diploma

"Diplomamunkámat a BME Atomfizika Tanszékén készítettem akusztooptikai eszközöben lezajló termikus folyamatokról. Rövid szervízmérnöki munka után a fizikától távolabb eső területen tevékenykedem.
2008-ban kezdtem banki kockázatelemzőként dolgozni, számos fizikus és matematikus kolléga társaságában. Három év elteltével informatikai szakértőként folytattam pályafutásomat üzleti intelligencia területen. Ennek keretében a vállalat adatvagyonának kiaknázásával, adattárházba és adatpiacokba rendezésével foglalkozom. Az üzleti igényeket megvalósítandó a szervezetbe és a határokon átnyúló architektúrába beilleszkedő fejlesztéseket specifikálok a szoftverfejlesztőknek, majd koordinálom beüzemelésüket és működtetésüket.
Személyes tapasztalataim alapján a TTK-s képzés és diploma a szakterületen messze túlmutató elhelyezkedési lehetőséget nyújt akár műszaki, gazdasági vagy egyéb téma irányába mozdul el az ember."

Dr. Tóth Bence – kutató, Capital Fund Management

2005 - BME mérnök-fizikus diploma, 2009 - BME fizikus PhD

"A PhD-t Kertész János témavezetésével egy a BME és egy torinói kutatóintézet közötti együttműködés keretében végeztem, melynek során három és fél évet töltöttem Olaszországban. A doktorálás után másfél évig az új-mexikói Santa Fe Intézetben dolgoztam poszdoktori ösztöndíjas kutatóként, pénzügyi piacok mikrostruktúráját vizsgálva. 2010-től egy évet töltöttem a párizsi Capital Fund Management befektetési alapnál posztdokként, ahol azóta is dolgozom kutatói pozícióban. Kutatási területeim a piaci mikrostruktúra vizsgálata, árhatás modellezés, piaci likviditás vizsgálata, valamint alkalmazottabb témák, így napon belüli kereskedési modellek kidolgozása. A komplex fizikai rendszerek vizsgálata során szerzett tapasztalatok, valamint az alkalmazott (méréseken alapuló) és elméleti tudás (modellalkotás) ötvözése nagyon hasznosak a munkánkban. Az itt kutatók többsége ugyancsak fizikus, a hangulat kifejezetten közvetlen, nagyon gyakoriak a szemináriumok és informális beszélgetések a kutatási témákról, eredményekről." (link a honlapomra)

Dr. Zawadowski Ádám - Assistant Professor of Finance, Boston University School of Management

2003 - BME mérnök fizikus diploma

"Középiskolás koromban mind a fizika mind a közgazdaságtan, azon belül is a pénzügy, érdekelt. Többen bíztattak, ha elmegyek fizikusnak, az ott szerzett erős matematikai, modellező és számítástechnikai tudást akkor is jól tudom hasznosítani, ha közgazdászként folytatom. Igazuk volt. A BME különlegesen jó választás volt, mert itt a fizika és pénzügy határterületén (econophysics) írhattam a diplomamunkámat. Végül a közgazdaságtan mellett döntöttem: a Közép-Európai Egyetemen (CEU) szereztem mesterdiplomát, majd a Princeton University-n PhD fokozatot közgazdaságtanból. A fizika értékét mutatja, hogy Princetonon az egyik témavezetőm szintén fizikusként kezdte, s jelenleg a pénzügy egyik elismert szakértője, s sokan mások is hasonló életutat jártak be. Jelenleg a Boston University Pénzügy Tanszékén kutatok és tanítok. Kutatási témáim a bankrendszer stabilitása, CDS szerződések hatása a kötvénypiacra és az információ-feldolgozási kapacitás hatása a pénzügyi piacokra." (link a honlapomra)