Science Camp +

2023-ban az őszi szünetben (okt. 30-án hétfőn 12:30-tól okt. 31-én kedden 13:15-ig) ismét kétnapos programra várjuk a matematika és fizika iránt érdeklődő középiskolásokat!

matematika iránt érdeklődő hallgatók számára az alábbi érdekes foglalkozásokat ajánljuk, melyekre ezen a linken regisztrálhattok:

A fizika iránt érdeklődők a kibővített Nobel-díjas kísérletek középiskolásoknak programon vehetnek részt.

 


Hétfői (október 30.) programok:

   

Október 30. 12:30 - 12:45,
F épület III. lépcsőház II. emelet F213 terem

Dr. Aszódi Attila dékán köszöntője

 

Október 30. 12:45 - 13:45,
F épület III. lépcsőház II. emelet F213 terem

Pályi András: A kvantumszámítógépekről

 

Október 30. 14:00 - 14:50,
H épület III. emelet H306 terem

Dr. Weiner Mihály: Nem csalás, hanem kvantumos összefonódás!

Alice és Bob gyanúsan sokat nyertek. Csaltak, titokban üzenetet váltottak? Nem, hisz olyan messze voltak, hogy a játék alatt még a fény sem ért volna át. Egy közönséget is játékba vonó előadás a kvantumos összefonódás információelméleti következményeiről.

 

Október 30. 15:00 - 15:50,
H épület III. emelet H306 terem

Pfeifer Dániel: Mi az, ami a matematikusoknak is bonyolult?

Miért gyors a GPS? Miért nehéz a nagy baráti körök felismerése?

 

Október 30. 16:15 - 17:15,
H épület III. emelet H306 terem

Bakos Máté: Milyen szerepet tölt be a matematika a filmekben?

A BME középiskolai TDK programjában "Matematika a filmvásznon" cimen olyan filmeket vizsgálok, amelyekben a matematika vagy a matematikus lét központi szervező erőként jelenik meg. Ezek a filmek témában nagyon különbözőek tudnak lenni, viszont  a matematika mindegyikben hasonlóképpen jelenik meg. Szó lesz a matematikusok filmbeli ábrázolásáról; bemutatom a köréjük épülő matematikai tartalmú filmjeleneteket és azok matematikai problémáit, amiknek a megfejtése motivációt nyújt egy nehezebb témakör megértéséhez.


Keddi (október 31.) programok:

 

Október 31. 9:00 - 9:50,
H épület III. emelet H306 terem

Csóti Beáta: ÉrintőLEG-LEG-LEG      

Matematikai modellek, szimulációk GeoGebrával

1. Geometriai szélsőértékszámítás (emelt érettségi)

2. Miért szereti a természet a logaritmikus spirálokat?

3. Láncgörbe vagy parabola? Mit nevezünk láncgörbének?

Elméleti kérdések és rá adott válaszok elemitől a felsőbb matematikáig.

 

Október 31. 10:00 - 10:50,
H épület III. emelet H306 terem

Dr. Kói Tamás: Valószínűségszámítás, statisztika és valóság.

A statisztika megtanít különbséget tenni a véletlen okozta eltérés és az egyéb okok miatt adódó eltérés között. Természetesen bizonyos valószínűséggel tévedhetünk is. Egyéb korlátai is vannak a statisztikának. A foglalkozáson Excel és R számítások segítségével megértjük az alapokat. Az alapok mély megértése után felületesen át fogunk beszélni néhány haladóbb elemzésből származó klassz vizualizációt.

 

Október 31. 11:00 - 12:00,
H épület III. emelet H306 terem

Csonka Bence: Végtelen-e az univerzum?

Miért pont olyan a matematika amilyen, Münchhausen-trilemma. Honnan számolhatjuk ki, hogy végtelen-e az univerzum, mi volt a Nagybumm előtt, mik a lehetséges halálai az univerzumnak. A matematika univerzumtól függőségének megmutatása. Matematikailag létezik-e mindent tudó kvantumszámítógép, relativisztikus kvantumszámítógép. Hogyan verjünk át embereket: Levelező bróker, valószínűségszámítás és várható érték felhasználása. Drake-formula és a Nagy szűrő (ami a Fermi-paradoxon feloldása), avagy mi a valószínűség más intelligens lények létezésére a Tejútrendszerben. Végül pedig gyököt vonunk egy olyan számból, ami nem nulla, de a négyzete igen.

 

Október 31. 12:30 - 13:30,
H épület III. emelet H306 terem

Vranek Hedvig, Dr. Károlyi György: Kaotikus lenyomatok.

A marbling, azaz vízmárványozás, egy ősi mintázási mód, amelyet eredetileg a keleti kultúrák könyvkötészetében alkalmaztak. Ma ezt már önálló művészeti formaként használják a víz tetején lebegő festékkel való mintázásra. A marbling technikával készített alkotások sohasem lesznek egyformák, egyszeri és megismételhetetlen mivoltuk adja a lenyomatok szépségét és egyedi karakterét. A márványra jellemző erezett minták hátterében a folyadékok kaotikus keveredése áll. A káosz lényege a kezdőhelyzetre való nagy fokú érzékenység, emiatt távolodnak egymástól a festékszemcsék, és szálas mintázatokat rajzolnak ki a keverés során. A kaotikus keveredés garantálja a kialakuló márványos minták egyediségét.