Science Camp +

Az őszi szünetben 2021 október 25-én déltől október 26-án kora délutánig kétnapos tudományos programra várjuk az érdeklődő középiskolásokat.

 

A fizika iránt érdeklődők a kibővített Nobel-díjas kísérletek középiskolásoknak programon vehetnek részt, 25-én szupravezetéssel, atomi nanovezetékekkel és folyadékkristályokkal kísérletezhetnek és egy előadást halgathatnak meg a mesterséges intelligencia atomi méretű építőelemeiről. 26-án pedig reaktor irányíthatnak, vagy hologramot készíthetnek és lézerekkel kísérletezhetnek, majd fizikus hallgatókkal és doktoranduszokkal beszélgethetnek.

 

 

A matematika iránt érdeklődő hallgatók az alábbi programokon vehetnek részt:

Ráth  Balázs: A haranggörbe

Mi a köze a Gauss-görbének a Fal és Piramis című televíziós vetélkedőkhöz (azaz a Galton-deszkához), és hogyan segíti mindez az közvéleménykutatókat abban, hogy kellő biztonsággal kellően pontos becslést adjanak az egyes pártok támogatottságára? Ezen témák matematikai hátterébe kaphatsz betekintést, ha ellátogatsz a Ráth Balázs által tartott programra.

Hegedűs Pál: "Stabil házasságok" Ez matematikai probléma?

Vajon ki lehet számolni, hogy kik lesznek az ideális párok? Egy matematikai levezetés választ tud adni ilyen kérdésekre is? Mégis hogyan kapcsolódnak az emberi tényezők és a matematika? Ha velünk tartasz, akkor mélyebb betekintést adunk számotokra a gráfelmélet, és optimalizálás és a kombinatorika területére, mindezt persze rengeteg gyakorlati alkalmazással alátámasztva és bemutatva!

 

Tasnádi Tamás: Topológiai érdekességek, egy fejtörőtől az Euler-karakterisztikáig

Mi az a topológia? Miben különbözik a bögre a gömbtől, és miben hasonlít a fánk a bögrére? Mi az Euler-karakterisztika és mire jó? Ezekre és más érdekes kérdésekre is választ kapunk az előadásból.

Lóczi Lajos: Polinomegyenletek megoldása: a harmad-, negyed-, és ötödfokú egyenletek megoldóképlete, interaktív Mathematica demostrációval egybekötve

Algebrai egyenletekkel a természettudományos, műszaki és mérnöki alkalmazásokban szinte mindenhol találkozhatunk, ezért ezen egyenletek megoldása hosszú évszázadok óta foglalkoztatja az embereket. Az első- és másodfokú egyenletek megoldási módszerét mindenki megtanulja, így felmerül a kérdés, mi a helyzet a harmad- és magasabb fokú egyenletek esetén. A magasabb fokú algebrai egyenletek megoldóképletét tekintjük át. Látni fogjuk, hogy e tisztán algebrai jellegű kérdésfelvetés meglepő módon sok egyéb matematikai részterülettel (például komplex számok, geometria, klasszikus és numerikus analízis) áll szoros kapcsolatban.  

Eper Miklós és matematikus hallgatók: Játszunk matematikát!

Érdekes feladatok, történetek a matematika több területéről, például a titkosításból.