Főoldal

 

 

Számolj velünk! Legyél Te is matematikus!

 

Nem túlzás azt állítani, hogy a matematika ismerete nélkül a XXI. században ember már nem boldogulhat. Tévedés azt gondolni, hogy a matematikustársadalom a”kockafejűek” zárt világa. A 20. század kezdete óta más tudományok is összefonódtak a matematikával, a matematikának sok új ága született. A korábban haszontalannak vélt eredmények is hasznosnak bizonyulnak a minket körülvevő világ, a valós folyamatok leírásában. Gondoljunk csak azokra a klasszikus számelméleti kérdésekre, eredményekre, amelyek ma a kriptográfia és az adatbiztonság kulcsát jelentik.

Néhány példa az alig pár évtizede létrejött határterületekre: ökonometria, biometria, vezérléselmélet, kemometria, számítógép-tudomány. A műszaki tudományok mellett szerepet kapnak a matematikai módszerek a társadalomtudományokban is (nyelvészet, régészet, pszichológia, szociológia).

Ha valaki biztos jövőt szeretne, változatos, érdekes feladatokkal akar találkozni, akkor válassza bátran a matematikus szakot, kellő kitartással szerezze meg a matematikus diplomát.