Miért válassz minket?

„Aki nem ismeri a matematikát, annak nagyon nehéz 
megérteni a természet legmélyebb szépségét”
Richard Feymann

Számolj velünk! Legyél Te is matematikus!

 

Nem túlzás azt állítani, hogy a matematika ismerete nélkül a XXI. században ember már nem boldogulhat. Tévedés azt gondolni, hogy a matematikustársadalom a”kockafejűek” zárt világa. A 20. század kezdete óta más tudományok is összefonódtak a matematikával, a matematikának sok új ága született. A korábban haszontalannak vélt eredmények is hasznosnak bizonyulnak a minket körülvevő világ, a valós folyamatok leírásában. Gondoljunk csak azokra a klasszikus számelméleti kérdésekre, eredményekre, amelyek ma a kriptográfia és az adatbiztonság kulcsát jelentik.

Néhány példa az alig pár évtizede létrejött határterületekre: ökonometria, biometria, vezérléselmélet, kemometria, számítógép-tudomány. A műszaki tudományok mellett szerepet kapnak a matematikai módszerek a társadalomtudományokban is (nyelvészet, régészet, pszichológia, szociológia).

Ha valaki biztos jövőt szeretne, változatos, érdekes feladatokkal akar találkozni, akkor válassza bátran a matematikus szakot, kellő kitartással szerezze meg a matematikus diplomát.

 

 

Köszöntő

Köszöntünk a matematikus szakma iránt érdeklődők között. Jó döntést hozol, ha ezt a területet választod, akár a matematika oktatását vagy kutatását, akár annak műszaki, gazdasági alkalmazását tekinted életed meghatározó céljának, de jó kiindulópont akkor is, ha a későbbiekben más területen helyezkedsz el. A matematika kutatása, művelése önmagában is izgalmas és érdekes tevékenység. Alkalmazása azonban az élet minden területén egyre inkább nélkülözhetetlen. Gondolhatsz a műszaki élet bármely területére (például egyetemünk többi karának honlapján megismerhető szakirányokra), a természettudományok, a közgazdaságtan matematikai modelljeire, de a társadalomtudományok sem nélkülözhetik e nehéz, de szép pálya eredményeit és segítségét. Lehetőségeid tehát gazdagok, rajtad áll, mire jutsz velük.

Matematikát az egyetem bármilyen szakán tanulni fogsz, azonban nálunk önálló szakmának is választhatod. A BSc képzésben egy szakot találsz, magasabb szinten az MSc képzésben két szakon képezheted magad, mégpedig elméleti és alkalmazott matematikai területeken. Természetesen a matematika mélyebb megismeréséhez, önálló kutatáshoz is hozzásegítünk részben egyetemi éveid alatt az intézetben folyó műhelymunka, részben később, a PhD képzés során.

A BME nemzetközi szinten is rangos műszaki felsőoktatási intézmény. Az itt szerzett matematikusi diploma jó ajánlás a műszaki világban, de a gazdasági életben, vagy a közigazgatás területén is. Természetesen csak akkor, ha – oktatóink segítségével – tudatosan és célirányosan képezed magad, hogy világosan lásd az összefüggéseket. A matematika jól felépített, strukturált tudomány, ha szisztematikusan tanulod, hamarosan kiderül a szépsége. Azért, hogy sikeres légy, készülj tudatosan a szakmádra! Válaszd az emelt szintű érettségit matematikából!

Kiket várunk a matematika alapszakra?

Elsősorban olyan végzős gimnazistákat, akik amellett, hogy szeretik és tudják a matematikát, indíttatást éreznek magukban a matematika alkalmazásai iránt is. Nálunk nincs éles határvonal „tiszta” és „alkalmazott” matematika között, már ha egyáltalán ezek létező kategóriák. Itt a matematika egyszerre szép, érdekes és hasznos.

A matematikával való foglalatosság ma már „csapatsport”. Egy csapatnak pedig többféle tagra van szüksége.

Kiket várunk a matematikus és alkalmazott matematikus mesterszakra?

 

E két szak természetes előzménye a matematika BSc akár egyetemünkön, akár más tudományegyetemen szereztél diplomát. De akkor is itt a helyed, ha jó voltál matematikából más, például villamos-, gépész-, vegyész- vagy egyéb mérnöki, fizikus vagy közgazdász szakon, és időközben meggyőződtél róla, hogy ahhoz a szakmához is hasznos a mélyebb matematikai műveltség megszerzése.

És ha még ez sem elég?

Jöhet a PhD!