Tudományos élmények középiskolásoknak

Szeretettel várunk a BME TTK középiskolásoknak szervezett programjaira! Nyílt nap, szakkörök, kísérleti bemutatók, ismeretterjesztő előadások, nyári tábor és még sok minden más!

Tudománynépszerűsítő programok

A BME TTK egy középiskolásoknak szóló Science Campus nevű programsorozattal szeretné népszerűsíteni a természettudományokat az érdeklődő diákok körében. Szemezgess kedvedre az alábbi programjaink közül!
 

Science Campus előadássorozat

Az oktatási időszakban rendszeresen szervezünk izgalmas ismeretterjesztő előadásokat középiskolásoknak! 


Kutatók Éjszakája a BME TTK-n

Minden év szeptemberének végén várunk kísérleti bemutatókkel és tudományos előadásokkal a Kutatók éjszakáján!


BME TTK Science Camp - nyári tábor középiskolásoknak

A BME TTK minden évben bentlakásos nyári tábort szervez középiskolásoknak 'BME TTK Science Camp' néven.


Science Camp +

Az őszi szünetben kétnapos tudományos programmal várjuk az érdeklődőket!


Labor- és iskolalátogatások

Korlátozott számban egyedi bejelentkezés alapján is lehetőséget nyújtunk arra, hogy középiskolás csoporttal laboratóriumainkba látogassatok, vagy akár elmegyünk az iskolátokba előadást tartani!


Látogatás a BME oktatóreaktorába

Diákcsoportoknak egyéni egyeztetés alapján tartunk látogatást a BME Nukleáris Technikai Intézet oktatóreaktorában. További információk itt

 

Középiskolás TDK

Végezz nálunk önálló kutatásokat, és nyerd meg a középiskolásoknak szervezett Tudomyányos Diákköri Konferenciát!


Kari Nyílt Nap

Minden évben kari nyílt napot tartunk középiskolásoknak, melyen megismerheted Karunk életét, illetve a BME fizikus és matematikus képzését. Addigis látogass el online nyílt napunkra!


Nobel-díjas kísérletek középiskolásoknak

Minden év októberében mérési szakkört szervezünk középiskolásoknak, melyen Nobel-díjakhoz kapcsolódó témákban végezhettek kísérleteket. Vizsgálhattok atomi méretű nanovezetékeket, szupravezető anyagokat, vagy folyadékkristály-kijelzőket, készíthettek hologramot és kísérletezhettek lézerekkel vagy akár egy atomreaktorral! 

Kísérleti bemutatók

Härtlein Károly, a BME Fizikai Intézet népszerű demonstrátora rendszeresen tart látványos kísérleti bemutatókat. 


Lányok napja

A Nők a Tudományban Egyesület rendezvénysorozatához kapcsolódva gazdag programokkal várunk a Lányok Napján!

Tehetséggondozó programok

A Nemzetközi Fizikai Diákolimpiára való felkészülést az ország öt nagyvárosában (Budapest, Miskolc, Pécs, Szeged, Székesfehérvár) működő fizikai diákolimpiai szakkörök segítik. Ezek minden középiskolás számára nyitott, heti rendszerességű foglalkozások, amelyeken elsősorban elméleti feladatok megoldására kerül sor. A budapesti olimpiai szakkörnek a BME Fizikai Intézete ad otthont. Ugyanitt a kísérleti felkészülést segítő tehetséggondozó mérési szakkört is szervezünk, ahol a középiskolás diákok mérőpárokban dolgozva végezhetnek méréseket.

Fizikai diákolimpiai szakkör

A Nemzetközi Fizikai Diákolimpiára hosszú évek óta szintén a Fizikus Hallgatói Laboratóriumban válogatjuk ki, és itt készítjük fel a magyar csapatot. 2011 óta itt tartjuk a budapesti olimpiai felkészítő szakkört is. Ez az elméleti szakkör nyilvános, nem kell rá jelentkezni, bármikor be lehet kapcsolódni.

 

Tehetséggondozó mérési szakkör

A Fizikai Intézet 1998 óta indít tehetséggondozó mérési szakköröket a Fizikus Hallgatói Laboratóriumban. Az októbertől februárig kéthetente kedd délutánonként megtartott szakkörön 11.-es és 12.-es középiskolások mérőpárokban, tanári segítséggel végezhetnek méréseket (elsősorban korábbi évek OKTV döntőinek mérési feladatait). Részletes információ a diákolimpia honlapján a szakkörök/mérési szakkör menü alatt.


Egyetemi felkészítő programok

A BME-re jelentkezőket egyetemi felkészítő programok segítik a tanulmányok megkezdésében. Ezek egy része önálló tanulásra, gyakorlásra alkalmas online segédanyagok (BME Alfa) formájában, más része pedig nyár végi tanfolyam (KecsAp) keretében kerül szervezésre.

BME Alfa

A BME Alfa online gyakorlófelület matematikából és fizikából, amelyet a https://alfa.bme.hu honlapon lehet megtalálni. Témakörökre lebontott segédanyagok, tesztek segítik a középiskolásokat a matematika, fizika önálló gyakorlásában, az érettségire való felkészülésben. Használata ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

 

 

KecsAp

A nyár végi, önköltséges matematika tanfolyam segíthet azoknak a gólyáknak, akiknek hiányosságaik vannak matematikából és azoknak is, akik szeretnék bővíteni az ismereteiket. A tanfolyam nem csak leendő BME-s hallgatóknak szól, hanem azoknak is, akik bármely felsőoktatási intézményben foglalkozni fognak matematikával.

 


Versenyek

A BME TTK több nívós országos matematika- és fizikaverseny szervezésében aktívan részt vesz, ezzel is segítve a tudomány népszerűsítését a tehetséges középiskolások körében.

 

BME Alfa matematikaverseny

Több kategóriában, 6 online fordulóban tesztelhetik a tudásukat a diákok. Csatlakozni a honlapon történő ingyenes regisztrációval lehetséges: (https://alfa.bme.hu/). A verseny célja, hogy pontverseny formájában minden középiskolás számára segítsen a matematika gyakorlásában és az érettségire való felkészülésben.

 

Eötvös-verseny

Magyarország legrégebbi fizikaversenyét az Eötvös Loránd Fizikai Társulat szervezi. A feladatkitűzésben és a versenyzők dolgozatainak értékelésében a BME Fizikai Intézet munkatársai is részt vesznek. A nagy presztizsű versenyen azok a diákok vehetnek részt, akik vagy középiskolai tanulók, vagy a verseny évében fejezték be középiskolai tanulmányaikat.