Lányok Napja

2023-es programjaink a lányok napján (április 27):

 

Matematika programok

 

2023. 04. 27.
10:45-13:15  H épület 3. emelet 306

 Cápák, csoki és egyenletek másképp:

1.) Algebrai egyenletek megoldása: A másodfokú egyenlet megoldását mindenki megtanulja, viszont gyakran felmerülő kérdés, hogy harmad-, negyed- vagy magasabb fokú egyenletet hogyan lehet megoldani.

2.) Valószínűségi illúziók. Melyik a valószínűbb, hogy cápatámadásban halunk meg, vagy hogy ránk esik egy repülőgép darabja? Mi a valószínűsége, hogy covidosak vagyunk, ha negatív a pcr tesztünk? Tényleg lehet-e fogyni a csokitól? Növeli-e Nicolas Cage filmjeinek szűma a medencébe fulladás valószínűségét?

Fizika programok

  2023. 04. 27.
9:30-12-ig F épület

 Laborlátogatások: molekuláris áramkörök, MRI, és agyi encefalogram - kóstoló a BME fizikájából

Látogassátok meg a BME fizikai laboratóriumait, ahol extrém érzékeny eszközökkel vizsgáljuk az atomokat, molekulákat, mágneseket - és az emberi agyat is! Hallgassátok meg, milyen elméleti fizikát kutatni nálunk! A két és fél órás programban a BME Fizikai Intézetének és Kognitív Tanszékének kutatólaboratóriumaiba nyertek bepillantást, és beszélgethettek egy elméleti fizikát kutató hallgatóval. A programok kiscsoportosak (8 fős), a csoportokat a 9:30-as találkozás után alakítjuk ki.

Részletek:

Atomi és Molekuláris Elektronika Kutatócsoport (Török Tímea): Laborunkban atomi és molekuláris kontaktusok vizsgálatával foglalkozunk. A látogatók megismerhetik az erre használt kísérleti módszereket, illetve betekintést nyerhetnek kutatócsoportunk munkájának sokszínűségébe a mérési módszerektől a gépi tanulásig.

Mágneses Rezonanciás Képalkotó Laboratórium (Vajtai Lili): A fizika fontos alkalmazásai a mágneses rezonanciás képalkotás (MRI) és az ún. nanomágneses hipertermia - ez a rosszindulatú elváltozások kezelésére, egyelőre preklinikai fázisban lévő módszer, ennek fizikai alapjait vizsgáljuk a laboratóriumban. Az MRI laboratórium egy 7 teslás mágneses teret évek óta folyamatosan fenntartó szupravezető mágnes köré épül. A laboratórium látogatása pacemakerrel tilos!

Elektrofiziológia Laboratórium (Suri Karolin): Betekintést nyújtunk az agyi elektromos jelek mérésével kapcsolatos kísérleti módszerekbe, praktikákba. Lehetőség lesz kipróbálni egy elektroencefalogramot egy egyszerű feladattal is.

Kóstoló az elméleti fizikából (Krasznai Anna): Mit jelent az elméleti fizika kutatása? Hogyan lehet ebbe bekapcsolódni egyetemi hallgatóként, vagy már középiskolásként? Ezekről a témákról, no meg a hidrodinamikáról és a spinmodellekről beszélgethettek egy kutatásban aktív egyetemi hallgató lánnyal.

Nukleáristechnika programok

  2023. 04. 27.
13:00-15:00 D épület előcsarnok

A radioaktivitás barátunk, vagy ellenségünk? Reaktorlátogatás

Jártál már egy igazi reaktorban? Barátunk, vagy éppen ellenségünk a radioaktivitás? Csatlakozz vezetett látogatásunkhoz a BME Oktatóreaktorában! - a térségünkben kifejezetten egyedülálló létesítményben.


"Lányok napja" interjúk karunk korábbi hallgatóival