Science Campus előadássorozat

A BME Természettudományi Kara "Science Campus" előadássorozatában a BME TTK neves oktatói és a meghívott vendégek hozzák középiskolásoknak is közel a modern természettudományok eredményeit. Bemutatják a nyitott kérdéseket, az új trendeket, és azt, hogyan keresi az emberiség problémáira, kihívásaira a válaszokat a természettudomány. A témakörök a BME TTK gazdag szellemi műhelyének széles arculatát ölelik fel: matematika, pénzügyi matematika, adattudomány, nukleáris technika, nukleáris medicina, kvantumtechnológia, részecskefizika, kognitív tudományok, pszichológia.

Science Campus Előadások 2024 tavaszán:

 

Az USA elnökválasztási rendszerének kapcsolata a középértékekkel

Burai Pál (BME TTK Matematika Intézet)
2024. március 22. 16:00, BME F213 terem

Hogyan alakult ki a jelenlegi elektori rendszer? Milyen feltételeket szabtak az alapító atyák, és az miért volt állandó viták középpontjában? A jelenlegi rendszerben milyen minimális szavazathányaddal lehet valaki elnök? A jelenlegi rendszert ki találta ki és milyen módszerrel dolgozott? Előadásomban többek között a fenti kérdésekre fogok válaszolni. Bónuszként néhány szót ejtek arról is, hogy mi történne akkor, ha az amerikai rendszert az EU-ban is alkalmaznánk..  

 

Fagyaszd, nyomd, csavard, amíg szupravezető nem lesz: miért és hogyan kínozzuk a grafit egyatomos rétegeit?  

Makk Péter (BME TTK Fizika Tanszék)
2024. április 19. 16:00, BME F213 terem

Az elmúlt évek felfedezése, hogy a grafitból két réteget leválasztva, egymáshoz képest “mágikus szöggel” elforgatva, majd összetapasztva egy csodás anyag jön létre. Ez az ún. csavart kétrétegú grafén a szilárdtestfizikusok álma: viselkedhet szupravezetőként, mágnesként, topologikus anyagként, és ki tudja, még hogyan. A BME Fizika Tanszékén mi is előállítjuk ezt az anyagot, és egyedülálló kísérleteket végzünk vele: lehűtjük a világűr hőmérsékletének 1/200-ad részére, a légköri nyomás tízezerszeresének tesszük ki, és más anyagokkal “szendvicseljük”. Hogyan érjük el mindezt? Mit találtunk eddig? És mit keresünk? Gyere az előadásra, és megtudod. 

 
 

Brutális fizika  

Härtlein Károly (BME TTK Fizika Tanszék)
2024. május 31. 16:00, BME F29 terem

.  

 

A legtöbb programunknak otthont adó F3213 termet a BME Budafoki út 8. sz. alatti kapujától érdemes megközelíteni a fenti térkép szerint. A piros nyílnak megfelelően gyere be az F épület III. lépcsőházba, menj fel a második emeletre, majd a folyosón haladva megtalálod az előadótermet. Ha az F29 terembe jössz, a kék nyilat kövesd!

 

Korábbi előadások

 

 


Azt látjuk, ami előttünk van?  

Zimmer Márta (BME TTK Kognitív Tudományi Tanszék)
2024. február 23. 16:00, BME F213 terem

A látásunk nem magától értetődő folyamat! Bár eleve a „normalitást” feltételezzük, de léteznek extrém helyzetek, amikor többet/kevesebbet/mást látunk. Ezek klasszikus esetei a vizuális illúziók vagy a környező kontextus speciális hatásai. Hogyan/miért működnek ezek? Mit kell tudnunk a szemünkről ÉS az agyunkról ahhoz, hogy megértsük ezeket? Többek között ezekre a kérdésekre keresünk válaszokat, miközben mi magunk is többször „becsapódunk” az előadás alatt.  

 

Párhuzamos világegyetemek és a kvantumfizika - beszélgetés Takács Gáborral Sean Carroll könyvének apropóján 

Takács Gábor (BME TTK Elméleti Fizika Tanszék)
2024. február 2. 16:00, BME F29 terem

Vannak párhuzamos világegyetemek? Bármi, ami megtörténhet, valamelyikben meg is történik? Mi köze ehhez a kvantummechanikának? És számít-e ez egyáltalán? 

Erről beszélgetünk február 2-án, pénteken, 16:00-kor a BME-n, közérthetően - egy frissen megjelent ismeretterjesztő könyv apropóján:
Sean Carroll: A mélyen elrejtett valóság - Kvantumvilágok és a téridő megjelenése
Előadó: Takács Gábor. Moderátor: Asbóth János (BME Elméleti Fizika Tanszék). 

Kísérletek, amiket látni kell! - 2024 

Härtlein Károly (BME TTK Fizika Tanszék)
Sarkadi Tamás (BME TTK Fizika Tanszék)

2024. január 30. 15:00, BME F29 terem

Egy rendhagyó fizikaóra, amelyen a kísérleteké a főszerep. 

Mikulás Fizika, kísérleti bemutató

Härtlein Károly (BME TTK Fizika Tanszék)
2023. december 8. 17:00, BME F29 terem

Kristályok euklideszi és nemeuklideszi geometriákban (avagy milyen kristályokat láthatott Alice csodaországban)

Szirmai Jenő (BME TTK Algebra és Geometrika Tanszék)
2023. november 10. 16:00, BME F3213 terem

Mik is a kristályok? Geometriailag hány típusuk lehet? Miért különleges az 5-ös szám a kristályok szerkezetében? Lehet ennek köze rettegett betegségekhez? Van kapcsolat a művészetek és a kristályok között? Miért szólt rá Leonardo da Vinci egy művésztársára? Lehet, hogy a tér, amiben élünk nem Euklidesz geometriáját követi? Ha nem, akkor milyen kristályok fordulhatnak (fordulnak?) elő? Hogyan nézhet ki egy nanotube struktúra a Bolyai és Lobacsevszkij-féle hiperbolikus geometriában? Hogyan modellezhetjük a kristályok szerkezetét különböző geometriákban? Az előadásban ezen és hasonló kérdésekre keressük a válaszokat.

Brutális fizika

Härtlein Károly (BME TTK Fizika Tanszék)
2023. máj. 26. 16:00, BME F29 terem

Lehet a fizika egyszerre látványos és elgondolkodtató? A Prima Primissima-díjas Härtlein tanár úr szerint igen...

 


A kiberbiztonság matematikája

Nagy Gábor Péter (BME TTK Algebra Tanszék)
2023. máj. 12. 16:00, BME F3213 terem

Az emberiség régi vágya (különösen a katonáké és az üzletembereké), hogy egymástól távol lévő felek biztonságosan tudjanak egymással kommunikálni. A biztonság alatt két dolgot értünk, amire angolul két külön szó használatos. A "safety" a véletlen balesetekkel szembeni védelmet, a "security" a rosszindulatú támadásokkal szembeni védelmet jelenti. A matematikai módszerek mindig is hatékony (és olcsó) eszköznek bizonyultak a támadók számára, gondoljunk csak Alan Turing és matematikus társai szerepére a német ENIGMA rendszerek feltörtésekor. De pontosan hogy is zajlott ez az ENIGMA-sztori, és mit tanultunk belőle? Mikor tekintünk egy titkosítást feltörtnek, és mikor mondjuk, hogy "szivárog"? Hogy válasszunk biztonságos jelszót, hogy azokat milyen gyakran cseréjük? Hogy törjünk fel rendszereket: próbálgatással vagy egyenletek megoldásával? Vagy ez a kettő ugyanaz?
 

Napelemek a háztetőn, kis moduláris reaktorok a hátsó kertben? Energetikai kihívások és kitörési pontok a háború árnyékában

Aszódi Attila  (BME TTK Nukleáris Technikai Intézet)
2023. ápr. 14. 16:00, BME F29 terem
 
Energiaellátásunk régóta alkalmazott technológiai elemei a közelmúltban alapvetően kérdőjeleződtek meg:
- A szén, olaj és földgáz mint fosszilis energiahordozók felhasználásával fel akarunk hagyni a klímavédelem miatt.
- Az Európába importált nagy mennyiségű földgáz rendelkezésre állása és ára az orosz-ukrán háború miatt is megkérdőjeleződött.
- A nap- és szélenergia időjárástól való függősége az ellátás folyamatosságát nem engedi.
- Az atomenergia alkalmazását számos országban politikai viták övezik.
 
Hogyan segíthetnek a korszerű tudományos módszerek, mint a gépi tanulás és a mesterséges neurális hálózatok a műszaki problémák megoldásában? Milyen megújuló energia és nukleáris technológiák látszanak ma a piacon és a kutatás-fejlesztésben? Hogyan lehet ezeket ötvözni? Mi lehet a szerepe az energiatárolásnak? Milyen feladatok várnak a fiatal szakemberekre ezen a forradalmi átalakulásban lévő területen?
 

Miért telik az idő?

előadó: Takács Gábor (BME TTK Elméleti Fizika Tanszék)

„Mi az idő? Ha senki nem kérdezi tőlem, akkor tudom. Ha azonban kérdezőnek kell megmagyaráznom, akkor nem tudom. Mégis nagy merészen állítom: tudom, ha semmi el nem múlnék, nem beszélhetnénk múlt időről, ha semmi nem következnék, nyomát sem lelnénk jövő időnek és ha semmi sem volna jelen, hiányoznék akkor a jelen idő. Ámde miképpen van ez a két idő, múlt és jövő, ha a múlt már nincsen és a jövő még nincsen? A jelen pedig, ha mindig jelen maradna s nem zuhanna a múltba, nem idő volna, hanem örökkévalóság.” (Augustinus: Vallomások)
 

Az idő talán a leghétköznapibb, ugyanakkor az egyik legrejtélyesebb eleme a tapasztalat világának. Honnan a másodpercek könyörtelen menetelése? Miért emlékszünk a múltra és miért ismeretlen számunkra a jövő? A fizika legalapvetőbb kérdéseit feszegetve felvázoljuk ismereteink jelenlegi állását, és bemutatjuk az idő irányával kapcsolatos nyitott kérdéseket.

2023. márc. 31. 16:00, BME F3213 terem

Geometriai érdekességek

előadó: Lángi Zsolt (BME TTK Geometria Tanszék)

Bizonyára készítettél már papírkockát úgy, hogy a laphálóját papíron megrajzoltad, kivágtad, összehajtottad és élek mentén összeragasztottad. Meg tudod ezt csinálni minden konvex poliéder esetén? Pontosabban igaz, hogy minden papírból elkészített konvex poliéder esetén a papírt az élek egy része mentén elvághatjuk úgy, hogy az így kapott összefüggő papírdarab síkba kihajtható a különböző lapok átfedése nélkül? Az előadásban ezzel és hasonló geometriai kérdésekkel foglalkozunk.

2022. nov. 18. 16:00, BME F3213 terem


Arcfelismerés és zavarai – „én nem tudom, úgyhogy a barátnőmnek kell eldönteni, helyes-e a fiú, akivel találkoznék!”

előadó: Németh Kornél (BME TTK Kognitív Tudományi Tanszék)

Oliver Sacks, Jane Goodall, Brad Pitt… világraszóló hírességek, más-más területeken alkottak jelentőset. Mi a közös bennük? Nem ismerik fel az ismerőseiket az arcuk alapján. A zavar szerzett változata mellett egy ún. veleszületett változatot is ismerünk, mely bizonyos esetekben örökletesnek tűnik. Hogy élnek az arcvakok, milyen lehetőségeik vannak a boldogulásra egy olyan világban, ahol a felismerés olyan információk alapján zajlik, ami nekik jelentésnélküli, sokszor egyenesen kaotikus. Hol tart a jelenség kutatásában a tudomány és milyen válaszokat ad rá, amivel segítheti az arcvakok életét? Az előadásban ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat a legújabb pszichológiai vizsgálatok áttekintésével.

2022. október 14. 16:00, BME F3213 terem

Brutális Fizika a Szabadban

előadó: Härtlein Károly (BME TTK, Fizika Tanszék)

Be kell mutatnunk mi az a Brutális Fizika? Härtlein tanár úr megint valami olyanon töri a fejét, ami nagyot fog szólni, és nem lehet tanterembe bevinni.

Be kell mutatnunk mi az a Brutális Fizika? Härtlein tanár úr megint valami olyanon töri a fejét, ami nagyot fog szólni, és nem lehet tanterembe bevinni. Az MVM Paksi Atomerőmű tűzoltóinak segítségével kihasználjuk az ötven méter magas "tűzoltólétra" adta lehetőségeket...
- lyukas hordó ejtése --- hidrosztatikai nyomás megfigyelése szabadesés mellett!
- Torricelli kísérlete vízzel 10m magassággal,
- Torricelli kísérlete hordót roppant, 50 m magas vízoszlop nyomása eltör egy deszkát,
- Forgó kosárlabda esése - Magnus-effektus

További részletek: http://goliat.eik.bme.hu/~hartlein/

A helyszín: a BME Z épület parkolója,

Időpont: 2022. május 27. 16:00. 

Kvantumszámítógépek programozása szakkör

Hogyan kell programozni egy kvantumszámítógépet? Ha érdekel, jelentkezz a BME TTK kétalkalmas minikurzusára! Itt kvantumszámítógépek programozásával ismerkedsz meg, drag&drop eszközökkel és a python qiskit programcsomagjával, programodat az IBM távolról elérhető számítógépein lefuttathatod. Csapatmunkában kvantumszámítógépes miniprojekten fogsz dolgozni - a BME TTK és a Wigner FK kutatóinak és diákjaiknak segítségével. Hozd a saját laptopodat, vagy használd a helyben lévő számítógépeket!

Jelentkezés március 25. délig itt:https://forms.gle/5AeSTpmLhr8NeiKk6

Az esemény interaktív jellege miatt korlátozott számú résztvevőt tudunk fogadni, minden jelentkezőt március 25. estig értesítünk, hogy elfogadtuk-e a jelentkezését.

2022. április 1. és 8., 16:00, BME F3213 terem

Szemmozgás követése számítógépes laborban szakkör

A szemmozgás-követő berendezés egy olyan eszköz, ami lehetővé teszi számos, az emberi működéshez köthető számos folyamat vizsgálatát, beleértve az érzelmi információk feldolgozását és a mentális erőfeszítést. A 30 perces laborlátogatás keretében (3 turnus, turnusonként legfeljebb 6 résztvevő) lehetőség nyílik a berendezést kipróbálni, és betekintést nyerni alkalmazási lehetőségeibe.

Jelentkezés április 15. délig itt:https://forms.gle/dXaHTg4r97gmFRKr8

Az esemény interaktív jellege miatt korlátozott számú résztvevőt tudunk fogadni, minden jelentkezőt április 15. estig értesítünk, hogy elfogadtuk-e a jelentkezését.

2022. április 29. 16:00, BME Kognitív Tudományi Tanszék

Antianyag a gyógyításban, avagy hogyan működik a PET

előadó: Nagy Kálmán (Mediso Kft.)

Hogyan találjunk meg néhány femtomol (minden 10^15 között 1) molekulát egy élő testben? Sőt, kövessük útját a sejtek között? A válasz során kiderül, miért vannak részecskegyorsítók a nagy kórházak pincéiben, és számbavesszük a módszer technikai megvalósításának részleteiben rejlő "kisördögöket".

2022. április 22. 16:00, BME F3213 terem

Elágazó folyamatok: a születés és (ki)halás matematikája

előadó: Lovas Attila (BME TTK, Analízis Tanszék)

Miért halnak ki maguktól a férfiági öröklődés szabályát követő dinasztiák? Mi köze van ennek a fagyáshoz, a járványterjedéshez és a láncreakciókhoz? Az előadásban az elágazó folyamatok elméletét hívjuk segítségül, hogy utánajárjunk ezeknek a kérdéseknek.

2022. március 25. 16:00. (BME F3213 terem)

Reaktorszimulációs szakkör középiskolásoknak

Hogyan működik egy atomerőmű? Mi szükséges ahhoz, hogy biztonságosan lehessen üzemelteti? Hogyan áll le a működése, ha valamilyen probléma adódik? A PC2 nevű szimulátorunkon megértheted az atomerőmű működésének lényegét, sőt "üzemeltetheted" is azt. Szeretettel várunk a BME Nukleáris Technikai Intézete Szimulátor Laboratóriumába, ahol néhány órára egy paksi operátor helyében érezheted magad.

Jelentkezés március 16. délig itt:
https://forms.gle/AEMwsum85Tsd8Cus7

Az esemény interaktív jellege miatt korlátozott számú résztvevőt tudunk fogadni, minden jelentkezőt március 16. estig értesítünk, hogy elfogadtuk-e a jelentkezését.

Orvosi fizikától a 4. generációs reaktorokig - Nukleáris kutatások a BME-n

előadó: Czifrus Szabolcs (BME Nukleáris Technikai Intézet)

Hogyan valósítsuk meg a csillagok energiatermelését a Földön, mik a fúziós berendezések kihívásai? Hogyan lesznek biztonságosabbak, hatékonyabbak, környezetbarátabbak a nukleáris erőművek? Hogyan pillanthatunk be az emberi testbe a radioaktív sugárzások és az atommagok viselkedésének megértése által? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük egy-egy bepillantás erejéig a választ.

2022. február 25. 16:00. (Online előadás az alábbi linken: https://bit.ly/Science_campus_Nuklearis)

Mikulás Fizika

előadó: Härtlein Károly, (BME TTK, Fizikai Intézet)

A Mikulás idén is kísérleteket hoz a puttonyában!

2021. december 6. 17:00- online előadás videopremierje Härtlein Károly YouTube csatornáján

A nyelvelsajátítás építőkövei és a nyelvi fejlődés zavarai

előadó: Lukács Ágnes: (BME TTK, Kognitív Tudományi Tanszék)

Mindnyájan megtanultunk legalább egy nyelvet, az anyanyelvünket - van, aki könnyebben, van, aki nehezebben. Min múlik a nyelvelsajátítás sebessége? A genetika számít, vagy a környezeti hatások? Összefügg-e ez azzal, mikortól tudunk másoknak tudást és szándékokat tulajdonítani? Mi sérül a nyelvelsajátítás folyamatában a diszlexia, autizmus,  figyelemhiányos hiperaktivitás zavar esetén? Ezekre a kérdésekre keressük tudományos eszközökkel a választ az előadásban

online Microsoft Teams előadás az alábbi linken: https://tinyurl.com/3x6zcjvb 

Kőnig Dénes és a gráfelmélet -- Válogatás a műegyetemi matematikusok eredményeiből

előadó: Recski András (BME VIK, Számítástudományi és Információelméleti Tanszék)

Miért fontosak a páros gráfokra vonatkozó eredmények? Mi az a magyar módszer? Az előadásban szó lesz még Kőnig Dénes iskolateremtő tevékenységéről, a matematikai közéletben a két világháború között betöltött szerepéről és a matematikát népszerűsítő munkásságáról is.

2021. november 19. 16:00-, online előadás Microsoft Teamsben

 

Mozog-e a Föld?

előadó: Bokor Nándor (BME TTK, Fizika Tanszék)

Mit nevezhetünk fizikailag releváns értelemben 'mozgásnak'? Mozog-e ilyen értelemben a Föld? Létezik-e gravitációs erő? Az ilyen kérdéseken való töprengéssel eljuthatunk az általános relativitáselmélet alapgondolatához.

2021. október 22. 16:00-, F3213 terem

Madarat tolláról, avagy hogyan látja a fizikus, miként választunk barátokat

előadó: Török János (BME TTK, Elméleti Fizika Tanszék)

Miként jönnek létre az emberi kapcsolatok? Hogyan lehet szimulálni egy mesterséges társadalmat? Miként jönnek létre a véleménybuborékok? Miért mások a nők kapcsolatai, mint a férfiakéi? Az előadásban valós adatok alapján, matematikai eszközökkel járunk utána ezeknek a kérdéseknek.

2021. szeptember 24. 21:15-, F29 terem

 

Kísérletek árammal és mágneses terekkel

előadó: Härtlein Károly, BME Fizikai Intézet

Két rúdmágnest játszva közelítve egymáshoz, közvetlenül megtapasztalhatjuk a láthatatlan mágneses tér rejtélyesnek tűnő vonzó és taszító hatását. De hogyan kapcsolódik össze a mágneses tér az elektromos árammal? Hogyan lehet láthatóvá tenni egy áramjárta vezető által keltett mágneses teret? Milyen erőkkel hat a mágneses tér áramjárta vezetőkre? Härtlein Károly, a BME TTK mesteroktatója látványos kísérletekkel járja körbe az elektromos áram és a mágnesség kapcsolatát.

online előadásvideo premier: 2021. máj. 28. 16:00-

Utazás a koponyámban - orvosi képalkotás mesterséges és természetes intelligenciával

előadó: Dr. Légrády Dávid, BME Nukleáris Technikai Intézet

Hogyan készíthetünk képet az emberi test belsejéről?
Hogyan lesz a készített képekből három dimenziós bebarangolható világ?
Hogyan vetik be a mesterséges intelligenciát jobb minőségű felvételek készítéséhez?
Miért videokártyákkal számoljuk mindezt ki manapság?

online előadás a  BME TTK YouTube csatornájánvideo premier: 2021. ápr. 23. 16:00-

Fura függvények

előadó: Dr. Molnár Lajos, BME Matematikai Intézet, Analízis Tanszék

online előadás a  BME TTK YouTube csatornájánvideo premier: 2021. márc. 19. 16:00-

Milyen vadul viselkedhet egy folytonos függvény? Ritka vagy nem is olyan ritka az ilyen tünemény? Néhány konkrét példa, Hilbert, az ő görbéje és a Google Maps.

 

Mire használható a kvantumoptika?

előadó: Dr. Sarkadi Tamás, BME Fizikai Intézet, Atomfizika Tanszék

online előadás a  BME TTK YouTube csatornájánvideo premier: 2021. febr. 19. 16:00-

A foton több mint száz éve ismert fogalom a tudósok számára. Az utóbbi  időben viszont a fénykvantum egyre nagyobb szerepet kap a technika, az orvoslás világában, így a mindennapi életünkben is. Az előadásból megtudhatjuk, milyen eszközökkel, módszerekkel dolgoznak a kvantumoptikával foglalkozó kutatók, mérnökök. Megismerkedhetünk a legújabb fejlesztési irányokkal, valamint megtudhatjuk, hogy jelenleg, vagy a közeljövőben hol találkozhatunk kvantumoptikával a hétköznapokban.

 

A mai lélektan emberképe. Evolúció, idegrendszer és társak az ember gondolati és érzésvilágában

előadó: Dr. Pléh Csaba, CEU

online előadás a  BME TTK YouTube csatornájánvideo premier: 2021. jan. 22. 16:00-

A mai pszichológia fontos újítása, hogy összekapcsolja a lelki élet biológiai evolúciójával, kulturális kibontakozásával és idegrendszeri megvalósító rendszereivel összefüggő megfontolásokat. Ennek során a kisgyermeki gondolkodás kibontakozását elemzi különösen részletesen.  Néhány példa. Mit tud felfogni a világból  a beszélni még nem tudó baba?  Ma már tudjuk, hogy az anyanyelvi hangrendszerre már újszülöttként is érzékenyen reagál, 8-12 hónapos korában pedig már az őt körülvevő társakat mint szándékokkal is rendelkező érző lényeket tekinti. A társakra irányuló figyelem   az ember lelki életének egyik központi megkülönböztető eleme.  Ennek köszönhetően képes olyan gyorsan kialakítani a kisgyermek  anyanyelve nyelvtani rendszerét és a szókincs hatalmas tárházát.

Fizikus Mikulás

 

előadó: Härtlein Károly, BME TTK Fizikai Intézet

időpont: 2020. december 4. (péntek) 16:00- 

helyszín: online előadás a  BME TTK YouTube csatornáján

Az előadás plakátja

 

Egy egymillió dolláros feladat: a Riemann-sejtés

 

előadó: Dr. Sándor Csaba, BME TTK Matematikai Intézet 

időpont: 2020. november 13. (péntek) 16:00- 

helyszín: online előadás a  BME TTK YouTube csatornáján

Az előadás plakátja

 

Mitől gyors a gyorsreaktor?

 

előadó: Dr. Szieberth Máté, BME TTK Nukleáris Technikai Intézet

időpont: 2020. október 16. (péntek) 16:00- 

helyszín: online előadás a  BME TTK YouTube csatornáján

Az előadás plakátja

 

Hogyan építsünk kvantumbiteket?

 

előadó: Dr. Makk Péter, BME TTK Fizika Tanszék, Kvantumelektronika Kutatócsoport 

időpont: 2020. szeptember 25. (péntek) 16:00- 

helyszín: online előadás a  BME TTK YouTube csatornáján

Az előadás plakátja

 

Brutális fizika, avagy amit a tanterem elbír...

 

előadó: Härtlein Károly, BME TTK Fizikai Intézet

időpont: 2020. május 29. (péntek) 16:00- 

helyszínonline előadás a BME TTK YouTube csatornáján 

Az előadás plakátja

 

Miért a teszt a leghatékonyabb tanulási forma?

 

előadó: Dr. Racsmány Mihály, BME TTK Kognitív Tudományi Tanszék

időpont: 2020. május 8. (péntek) 16:00- 

helyszínonline előadás a BME TTK YouTube csatornáján 

Az előadás plakátja

 

Mit tanulhatunk egy ipari katasztrófából? Csernobil és Fukushima üzenetei a jövő mérnökeinek

 

előadó: Dr. Aszódi Attila, BME Nukleáris Technikai Intézet

időpont: 2020. április 3. (péntek) 16:00- 

Történetek matematikáról

 

előadó: Dr. Rónyai Lajos, BME TTK Matematikai Intézet

időpont: 2020. március 6. (péntek) 16:00- 

helyszínBME TTK F épület, III. lépcsőház, F3213-as terem

Az előadás plakátja

 

Hullámok és gyors részecskék fúziós plazmákban

 

előadó: Dr. Pokol Gergő, BME NTI

időpont: 2019. október 28. (hétfő) 17:00- (!)

helyszínBME TTK F épület, III. lépcsőház, F3213-as terem

 

Mikor lesz már kvantumszámítógép, és mire lesz jó?

 

előadó: Dr. Asbóth János, BME Fizikai Intézet

időpont: 2019. november 8. (péntek) 16:00-

helyszínBME TTK F épület, III. lépcsőház, F3213-as terem

 

Science Krampusz

 

előadó: Härtlein Károly, BME Fizikai Intézet

időpont: 2019. december 6. (péntek) 16:00-

helyszínA BME Fizikai Intézetének nagyelőadója (F29-es terem)

 

Kutatók éjszakája a BME TTK-n

2019. szeptember 27.

Science Campus évadnyitó rendezvény az F29 teremben

16:00-16:10: Megnyitó (Dr. Simon Ferenc igazgatóhelyettes, BME Fizikai Intézet)

16:10-17:40: Härtlein Károly: Semmi varázslat, csak fizika I.

18:00-19:00: Dr. Bárány Balázs: Fraktálok és káosz - Mi köze a páfránylevélnek a tengerparthoz?

19:15-21:00: Härtlein Károly: Semmi varázslat, csak fizika II.

21:15-22:00: Dr. Csókay András: Mérnöki szemlélet szerepe bonyolult agyműtéteknél (sziámi ikrek szétválasztása)

További Kutatók Éjszakája programjaink


Brutális fizika a szabadban és Gyereknapi fizika

 

előadó: Härtlein Károly, BME Fizikai Intézet

1. helyszín (Brutális kísérletek, amik egy tanterembe nem férnek be)BME kampusz északi terület ("MT"-"MM-MG" épületek között), 2019. május 31. (péntek) 16:00 - 16:45.

2. helyszín (Gyereknapi fizika)A BME Fizikai Intézetének nagyelőadója (F29-es terem), 2019. május 31. (péntek) 17:00 -

 

Mi fán terem a topológia?

 

előadó: Dr. Tasnádi Tamás, BME Matematika Intézet

időpont: 2019. január 25. (péntek) 16:00

helyszín: BME TTK F épület, III. lépcsőház, F3213-as terem

 

Időutazások sík és görbült téridőben

 

előadó: Dr. Bokor Nándor, BME Fizikai Intézet

időpont: 2019. február 22. (péntek) 16:00

helyszín: BME TTK F épület, III. lépcsőház, F3213-as terem

 

Az atommagok rejtélyes világa

 

előadó: Dr. Kis Dániel Péter, BME Nukleáris Technikai Intézet

időpont: 2019. március 29. (péntek) 16:00

helyszín: BME TTK F épület, III. lépcsőház, F3213-mas terem

 

A szem a lélek tükre? A gondolkodás vizsgálata szemmozgás-követéssel

 

előadó: Dr. Pajkossy Péter, BME Kognitív Tudományok Tanszék

időpont: 2019. május 3. (péntek) 16:00

helyszín: BME TTK F épület, III. lépcsőház, F3213-mas terem

 

CT, PET és MRI ma: GPU és AI

 

előadó: Dr. Légrády Dávid, BME Nukleáris Technikai Intézet

időpont: 2018. december 7. (péntek) 16:00

helyszín: BME TTK F épület, III. lépcsőház, F3213-mas terem

 

Merre tart az elektronika? Az iPhone 2018-tól a kvantumelektronika felé

 

előadó: Dr. Csonka Szabolcs, BME Fizikai Intézet

időpont: 2018. november 23. (péntek) 16:00

helyszín: BME TTK F épület, III. lépcsőház, F3213-mas terem

 

Kvantumtitkosírás

 

előadó: Dr. Matolcsi Máté, BME Matematika Intézet

időpont: 2018. november 9. (péntek) 16:00

helyszín: BME TTK F épület, III. lépcsőház, F3213-mas terem

 

Áldás vagy átok? Az atomenergia

 

előadó: Dr. Sükösd Csaba, a BME Nukleáris Technikai Intézet címzetes egyetemi tanára

időpont: 2018. október 19. (péntek) 16:00

helyszín: BME TTK F épület, III. lépcsőház, F29-es terem

 

A Science Campus előadássorozat nyitórendezvénye a Kutatók Éjszakáján

Szeptember 28. (péntek):

16:00-16:10 Zaránd Gergely, a BME Fizikai Intézete igazgatójának megnyitóbeszéde
16:10-17:40 Härtlein Károly: Semmi varázslat, csak fizika I.
18:00-19:00 Takács Gábor: Az anyag építőkövei, avagy receptkönyv egy Világegyetemhez
19:15-21:00 Härtlein Károly: Semmi varázslat, csak fizika II.
21:15-22:15 Wigner Jenő szakkollégium Kísérleti Köre: Kísérletező szeminárium mindenkinek

Szeptember 29. (szombat):

10:00-11:00 Härtlein Károly: Szerethető fizika
11:00-12:00 Molontay Roland: "Az adat az új olaj"


-->

 

2023. ápr. 14. 16:00, BME F29 terem

Párhuzamos világegyetemek és a kvantumfizika - beszélgetés Takács Gáborral Sean Carroll könyvének apropóján 

Takács Gábor (BME TTK Elméleti Fizika Tanszék)
2024. február 2. 16:00, BME F29 terem

Vannak párhuzamos világegyetemek? Bármi, ami megtörténhet, valamelyikben meg is történik? Mi köze ehhez a kvantummechanikának? És számít-e ez egyáltalán? 

Erről beszélgetünk február 2-án, pénteken, 16:00-kor a BME-n, közérthetően - egy frissen megjelent ismeretterjesztő könyv apropóján:
Sean Carroll: A mélyen elrejtett valóság - Kvantumvilágok és a téridő megjelenése
Előadó: Takács Gábor. Moderátor: Asbóth János (BME Elméleti Fizika Tanszék).