Kutatók Éjszakája a BME TTK-n

A BME TTK idén is izgalmas programokkal várja az érdeklődőket minden korosztályból a Kutatók éjszakája programsorozat keretében, 2022. szeptember 30-án és október 1-jén!

Korábbi online előadások visszanézhetők a BME TTK YouTube csatornán!

FIZIKA

MATEMATIKA

NUKLEÁRIS TECHNIKA

KOGNITÍV TUDOMÁNY

A Fizikai Intézet és Matematikai Intézet programjai

 

Szeptember 30, 22.00-23:00,
Simonyi Terem

minden korosztálynak ajánlott

Fizika és Zene - Härtlein Károly látványos kísérletei

 

Szeptember 30, 16.00-20.00,
BME Központi könyvtár, Sóhajok hídja és K épület Aula

minden korosztálynak ajánlott

Wigner Jenő Szakkollégium Kísérleti körének látványos bemutatói

Szabad szemmel látható radioaktivitás, szikrázó elektromosság, vízzel hajtott rakéta, kézzel fogható tűz és sok más érdekesség vár mindenkit a fizika világából. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt szólnak az érdekes fizikai kísérletek és érthető magyarázatok. 

 

Szeptember 30, 16.00-17.00,
K épület 1. emelet 55. terem

Gimnazista kortól ajánlott

 

Dr. Csima Géza: A látás matematikája

Az előadásban röviden áttekintjük, milyen lehetőségek vannak a látószög és a híres Thalesz tétel általánosítására. A 3 dimenziós kiterjesztés komoly alkalmazási területekkel rendelkezik. Vizsgálódásunk során a matematika számos területét érintjük, nem csak a geometriát. Az előadásból az is kiderül, hogyan működik az alkalmazott matematika, milyen lépések vezetnek egy valós életből származó probléma megoldásához, valamint milyen lehetőségek vannak a mai kutatók előtt a matematikában.

Az előadást a Galileo Webcast oldalán online is követhetik itt.

 

Szeptember 30, 17.00-18.00,
K épület 1. emelet 55. terem

Gimnazista kortól ajánlott

Dr. Bokor Nándor: Érdekességek a fénytanból

Az előadás az optika néhány látványos, a nagyközönség számára talán kevéssé ismert részterületéről szól: moiré-hatás, karcholográfia, varázstükrök, kausztikus leképezés, integrált fényképezés, fluoreszcencia, optikai aktivitás, száloptikai nagyítás.

Az előadást a Galileo Webcast oldalán online is követhetik itt.

 

Szeptember 30, 18.00-19.00,
K épület 1. emelet 55. terem

Gimnazista kortól ajánlott

Dr. Tasnádi Tamás: Rend és rendezetlenség határán

Mi az a Penrose parkettázás, mitől lesz kaotikus egy inga és mi köze van mindennek a fraktálokhoz és a Mandelbrot halmazhoz?

Az előadást a Galileo Webcast oldalán online is követhetik itt.

 

Szeptember 30, 19.00-20.00,
K épület 1. emelet 55. terem

Gimnazista kortól ajánlott

Dr. Asbóth János: Mikor lesz már kvantumszámítógépem, és mire lesz jó?

Mi az a kvantumszámítógép, mikor lesz ilyen, mire lesz jó? Milyen prototípusokat épít a Google, az IBM, és más cégek, hogyan lehet ezeket a gépeket kipróbálni? És milyen kapcsolódó kutatás folyik ma a BME Fizikai Intézetében?

Az előadást a Galileo Webcast oldalán online is követhetik itt.

 

Szeptember 30, 20.00-21.00,
K épület 1. emelet 55. terem

Gimnazista kortól ajánlott

Dr. Weiner Mihály: Nem csalás, hanem kvantumos összefonódás!

"Alice és Bob gyanúsan sokat nyertek. Csaltak, titokban üzenetet váltottak? Nem, hisz olyan messze voltak, hogy a játék alatt még a fény sem ért volna át.." Egy közönséget is játékba vonó előadás a kvantumos összefonódás információelméleti következményeiről. 

Az előadást a Galileo Webcast oldalán online is követhetik itt.

 

ONLINE PROGRAM (link később)

szeptember 30, 22:00-23.00

minden korosztálynak ajánlott

Dr. Pályi András: Kvantumszámítógépek programozása

Programozzátok Ti is az IBM kvantumszámítógépeit! Rövid ismeretterjesztő előadás és játékos kvíz után a BME kutatói segítségével a résztvevők megtanulják programozni az IBM felhőn keresztül elérhető kvantumszámítógépeit.

A Nukleáris Technikai Intézet programjai

 

Szeptember 30.

Turnusok:

13:15-14:45, 16:45-18:10, 18:20-19:50

Regisztráció köteles!

Zsíros Gábor:

Reaktorlátogatás

TTK NTI oktató reaktor:

A BME Nukleáris Technikai Intézet Oktatóreaktorának megtekintése. Rövid, kb. fél órás előadás ismerteti a reaktor működésének fizikai alapjait. Ezután megmutatjuk a reaktorépület egyes részeit, működési funkcióit.

 

szeptember 30. 18:00 – 22:00

K épület Aula, Nukleáris stand

reisztráció nem szükséges, életkori limit nincs, de főleg a középiskolás korosztálynak szól az előadás

Asztalos Örs: Hogyan hozzuk le a Napot a Földre? Az ITER kísérlet

Az energiaigény növekedésével, és a fosszilis energiahordozók végességének tudatával az emberiség komoly kihívások elé néz energetikai téren. Az egyik lehetséges megoldás az úgynevezett magfúzió, az a folyamat, amellyel a csillagok termelik az energiát, így a mi Napunk is.
Immár 60 éve folynak a fúzió földi megvalósítását célzó kutatások, és az első, pozitív energiamérleget célzó kísérlet, az ITER, 2025-ben indul majd Franciaországban. Az előadásomban a magfúzió fizikai alapjainak áttekintése után bemutatom a fúziós kutatások útját a kezdetektől az ITER-ig, és rávilágítok azokra a hatalmas kihívásokra, amelyek még megoldásra várnak.

 

szeptember 30. 18:00 – 22:00

K épület Aula, Nukleáris stand

reisztráció nem szükséges, életkori limit nincs

Orosz Gergely: Fiatalok a nukleáris energetikáért – barátunk az atom

 A FINE a Kutatók Éjszakáján minden érdeklődő korosztálynak igyekszik kielégíteni a kíváncsiságát. Az idei évben mi is igyekszünk az online térben megvalósítani programjainkat. Eddig papíralapú kvízeinket a különböző korosztálynak különböző kategóriákban online formában tesszük elérhetővé, melyet csoportokban tudunk átbeszélni. A kvízeket videókkal, animációkkal fogjuk illusztrálni.
A fiatalabb korosztályok körében a 3D- nyomtatott makettjeink igazán sikeresek. A makettek a jövőben épülő VVER-1200-es atomerőművi blokkok telephely és blokk konstrukcióját mutatják be. Az egyszerűsített makett szétszedhető elemeit összekeverve adtuk át az érdeklődő gyerekeknek, így a makett összerakása közben játszva tanulták meg az erőmű működésének és biztonsági filozófiájának alapelveit. Ezt online átadva és közben magyarázva lehet megérteni az atomerőmű felépítését. Emellett lehetőség szerint online legózást szeretnénk tartani, mely során egy atomerőművet építhetnek meg az érdeklődők.

A Kognitív Tudományi Tanszék programjai

 

szeptember 30, 16:30-17:00

BME T épület 515

Regisztráció köteles műhelyfoglalkozás felnőtteknek, max. 15 fő

Dr. Demeter Gyula: Emlékeink nyomában - hogyan működik a memória agysérülés után?

Emlékezetünk teszi lehetővé, hogy folyamatosan utazzunk a jelen és a múlt között, és azt is, hogy előre tekintsünk a jövőbe. Hogyan tudunk emlékezni a múltunkra és jövőbeli szándékainkra? Milyen feladatokkal tudja vizsgálni ezt egy pszichológus? Miért van az, hogy valaki elfelejti a múltját vagy a jövőbeli tennivalóit, és hogyan befolyásolja mindezt egy agysérülés? Demeter Gyula izgalmas előadásában a memória fő kérdéseibe vezeti be a hallgatóságot, miközben betekintést ad a neuropszichológia rejtélyes világába is. Az előadást mindenkinek ajánljuk, aki szeret rácsodálkozni az emberi agy és emlékezet elképesztően összetett működésére.

 

szeptember 30, 17:00-18:00

BME T épület 515

Regisztráció köteles műhelyfoglalkozás felnőtteknek, max. 10 fő

Dr. Rácz Péter: Azt mondod, amit én mondanék? Szócserélős játék egymás és a számítógép ellen

Hogyan tanulunk egymástól új szavakat? És régieket? Megváltozik-e a nyelvünk, amikor beszélgetünk egymással? Ezekre a kérdésekre kereshetik a választ a látogatók játékos formában, egy szócserélős játék keretein belül.

 

szeptember 30, 16.30-17.00, 17.00-17.30, 17.30-18.00, 18.30-19.00, 19.00-19.30, 19.30-20.00

BME T épület 509-es és 504-es termek

Regisztráció köteles műhelyfoglalkozás felnőtteknek, összesen 12 fő, turnusonként 2 fő

Dr. Demeter Gyula, Lencsés Anita, Mikula Bernadett, Zsebi Soma: Teszteld a memóriádat!

Az érdeklődők a félórás sávokban izgalmas kognitív tesztek kitöltése alapján megismerhetik saját emlékezeti képességeiket, valamint visszajelzést kaphatnak arról, hogy hogyan működik a munkamemória, a rövid távú emlékezet vagy épp a prospektív memória.

 

szeptember 30 15:30-16:30

BME T épület 515

Regisztráció köteles műhelyfoglalkozás felnőtteknek, max. 10 fő

Dr. Pajkossy Péter: Szemmozgás-követés alkalmazási lehetőségei a gondolkodási folyamatok vizsgálatában

Milyen hatékony egy reklámplakát? Hogyan dolgozzuk fel a művészeti alkotásokat? Hogyan befolyásolják különböző agyi hálózatok a vizuális információ feldolgozását? Milyen eltérések figyelhetőek meg az agy és az elme betegségei esetén? Ezekre a kérdésekre adott választ könnyíti meg egy, az utóbbi időben elterjedő műszer, a szemmozgás-követő berendezés - vagy röviden az eye-tracker. Segítségével mérhetjük a tekintet irányát és az információ feldolgozásával kapcsolatos más fontos paramétereket. A program során bemutatjuk az eye-tracker működését és kitérünk az alkalmazási területekre is - mindezt sok demonstrációval fűszerezve.

 

szeptember 30,
16:30-17:00, 17:00-17:30

BME T épület 514

Regisztráció köteles műhelyfoglalkozás felnőtteknek, max. 5 fő turnusonként

Albi Ádám: Szemmozgás-követő berendezés működése – demonstráció

A foglalkozáson a látogatók a szemmozgáskövető gép működésével ismerkedhetnek meg játékos formában.