Egyetemi élet

 

Kollégium

 

 

A BME TTK kollégiuma a Kármán Tódor Kollégium, amely a Petőfi-híd Budai hífőjénél található, nagyjából 5 perc sétára az BME központi épületétől. A kollégiumban 9 szinten majdnem összesen 1000 hallgató helyezhető el, aminek kb. 15%-át a TTK-s hallgatók teszik ki. A szobák kétágyasok és hűtővel felszereltek. A folyosóról nyílik külön a konyha, a társalgó, a zuhanyzó és a koedukált mellékhelység is. A kollégium bejáráta mellett van a Kármán Klub is, amely napközben kávézóként és ebédlőként funkcionál, este pedig sörözőként. Az alagsorban található az Old's Club, amely a BME egyik legrégibb és talán legjobb szórakozóhelye, mely minden második hét csütörtökén ingyenesen várja a bulizni vágyó fiatalokat. A kollégium az egyetem közvetlen környezetében van, pár perces sétával elérhető az összes egyetemi épület, nagyon sok olcsóbb étterem, gyorsétkezde és több élelmiszerbolt is.

A Kármán Tódor Kollégiumot 1966. augusztus 20-án adták át, 2007-ben pedig PPP-s konstrukcióban újították fel: nyílászárókat és az üvegfalakat cserélték ki, a homlokzati felületeket hőszigetelték. A belsőben azonban a tartószerkezetek kivételével szinte mindent kiváltottak: újak a burkolatok, a nyílászárók, a liftek és a tűzvédelmi rendszer. A közel 1000 fős kapacitásán legnagyobb arányban a Gépészmérnöki Kar hallgatóival osztozunk.

A kollégiumi élet évközben a legaktívabb, hiszen az öntevékeny körök, a szakkollégium is itt szervezi meg legtöbb programját. Ezek mellett ősszel és tavasszal a kollégium több rendezvénynek is helyszín biztosít, mint például a TTK Kari Napok, a Szakmai Nap vagy éppen a SLIP Gépészkari Napoknak is.

Ezek mellett a kollégium legfőbb pozitívuma, hogy közel vagy a szaktársaidhoz, így bármikor kérhetsz tőlük segítséget, ha nem menne valami a tananyagban.

A kollégium címe: 1111 Budapest, Irinyi J. u. 9-11., a 4-es, 6-os villamos Petőfi híd, Budai hídfő megállójától gyalog 1 percre helyezkedik el.


Hallgatói Képviselet

 

A BME-n is, mint minden magyarországi felsőoktatási intézményben, működik egy olyan szervezet, amely az egyetem hallgatóinak érdekeit képviseli tanulmányaik során. Ez a hivataloskodó megfogalmazás azt takarja, hogy az Egyetem és a Kar vezetése beleszólást enged a hallgatóknak a tanulmányaikat befolyásoló tényezőkbe. Ilyenek például a tantervek átalakítása, a ZH-k és vizsgák időpontjainak meghatározása, a kollégiumi elhelyezés szabályozása, de akár az is, hogy mennyi ösztöndíj és milyen tevékenység jutalmazására kerüljön kifizetésre a hallgatóknak, ehhez természetesen mindig figyelembe kell venni hatályos törvényeket és szabályozásokat is. Emellett a BME számos lehetőséget biztosít a hallgatók szabadidejének eltöltésére, sportolásra, közösségi rendezvényekre vagy bulikra, hogy az egyetem polgárai igazán összekovácsolódhassanak. Az ilyen programok szervezésében és lebonyolításában is nagy szerepet vállalnak a hallgatók. Továbbá a mi feladatunk a hallgatók folyamatos informálása az aktuális eseményekről, új lehetőségekről, az őket érintő változásokról.
 
 
 

A BME TTK Hallgatói képviselete kiemelt feladatának tekinti a képzéseink iránt érdeklődő diákok tájékoztatását, így ha bármilyen kérdésed merül fel, bátran vedd fel a kapcsolatot velünk az info@ttkhk.hu címen!


Szakkollégium

 

Wigner Jenő Szakkollégiumot pár lelkes fizikus és matematikushallgató alapította 2011 tavaszán, így egyetemünk egyik legfiatalabb szakkollégiuma. A szakkollégium célja, hogy összefogja a lelkes és érdeklődő hallgatókat, színesítse szakmai és közösségi mindennapjaikat az egyetemen, szélesítse látókörüket, jó hangulatú közösséggé kovácsolja őket.

A Szakkollégium programjainak egy része nyilvános, és nem csak felsőbb éveseknek szól. A programok között előadások, feladatmegoldó- és programozó szemináriumok, labor- és üzemlátogatások is szerepelnek, melyekről a Szakkollégium honlapján értesülhetsz. A szakmai programok mellett természetesen kirándulásokat (pl. vízitúrát), közös főzéseket, játékos bulikat is szerveznek kikapcsolódásként.

A Kísérleti Kör a Wigner Jenő Szakkollégium önálló munkacsoportja, melynek tagjai saját maguk tervezhetnek és építhetnek különböző kísérleti eszközöket. A tagok ehhez nélkülözhetetlen tanfolyamokon és szemináriumokon vehetnek részt, ahol a hobbielektronika és kísérleti fizika tudásukat oszthatják meg egymással.

 


Kari öntevékeny körök

 

Kari Patrónus Öntevékeny Csoport

A Kari Patrónus Öntevékeny Csoport, rövidebb nevén KAPOCS a TTK közösségi életének központja. Néhány éve pár lelkes hallgató alapította meg, elsősorban azért, hogy az elsőéves hallgatók beilleszkedését, kezdeti szárnypróbálgatásait segítse. Mára ez a feladatkör jelentősen kibővült. Természetesen a KAPOCS fő profilja most is az, hogy gólyáknak szervez közösségi programokat, vagy segíti a felkészülést egy-egy nehéz ZH előtt, de mára a gólyák mellett a felsőbbévesek is szívesen töltik csütörtök estéiket a programjainkon. Emellett fontos számunkra a tudományos ismeretterjesztés, a középiskolásokkal való kapcsolatépítés.

Wigner Jenő Kamarakórus

A Wigner Jenő Kamarakórust TTK-s hallgatók alkotják, de külsős hallgatókat is szívesen látnak a kórus vezetői. Minden szemeszter végén féléves koncertet adnak, amelyeken rendszerint teltház van.

Hallgatói Sportkör

A Hallgatói Sportkör egy, a sportolni vágyó hallgatók számára létrehozott öntevékeny csoport. Hetente egy alkalommal a Kármán Tódor Kollégium sporttermében tartanak játékokat, mint például kosárlabda, röplabda, foci, floorball és kidobós. A programokon sok szeretettel várják a TTK-s hallgatókat.

BME Pikkász

A BME Természettudományi Kar újsága, a BME PikkÁsz a Téköbká újságból vált ki (amely a kar elődjének, a Természet- és Társadalomtudományi Kar, TTTK lapja volt). Az első szám 2007 karácsonyakor született meg, és azóta szemeszterenként kétszer jelenik meg. Az újságban rendszeres rovat az oktatói interjú, az öregdiák interjú, TTK-s programajánló, a TTK-s eseményekről szóló beszámolók, öntevékeny körök cikkei, (tanulmányi) utazások beszámolói, a hallgatók irodalmi igényeit kimerítő alkotások megjelentetése és még sok érdekes téma cikkei.

Az összes eddigi lapszám elérhető a Pikkász honlapján: http://karilap.blogspot.hu/

Kép-lett

A Kép-lett egy fotózással, videózással és grafikával foglalkozó öntevékeny kör. Tagjaink legfőbb célja a TTK-s rendezvények megörökítése (fotókkal és videókkal) a hallgatók számára, emellett a közélet plakátjainak megtervezése.

Sörtevékeny Kör

A Sörtevékeny Kör a TTK-s hallgatók egy kis csoportjának a kezdeményezésére alakult meg 2019 őszén, melynek célja a kultúrált sörfogyasztás népszerűsítése. Amellett, hogy megtanulják, hogyan kell az egyes sörfajtákat főzni, profiljukhoz tartozik még ismeretterjesztő előadások és nyílt sörfőzések szervezése is.


Kari rendezvények

 

Gólyatábor

A BME TTK gólyatáborát minden évben a frissen felvett BSc-s hallgatók számára szervezi meg a szervezőgárda. Általában augusztus elején/közepén szokott lenni, a pontos időpontról és a jelentkezésről a TTK HK honlapján tudsz majd informálódni. Itt lehetőség van megismerni a leendő évfolyamtársakat és a felsőbb évesekből álló szervezőgárdát. Az egyetemi élet meghatározó pontja, nem érdemes kihagyni!

Kari Tábor

Minden nyáron megrednezésre kerül a TTK Kari Tábor is, amelynek lénsege, hogy nyáron összehozza a TTK-s hallgatóságot és eltöltsünk néhány nyugodt napot a Balatonnál. Közös sportolásokat szervezünk, vetélkedőkön versenyheznek a résztvevők, további meglátogatjuk egy bortúra keretein belül a Badacsonyt is.

TTK Bál

Minden ősszel megrendezzük a kari bálunkat, ahol az összes hallgatónk együtt kapcsolódhat ki, egy estére mellőzve a kemény egyetemi munkát. A bál minden évben nagy népszerűségnek örvend, rendszeresen 2-3 fellépő zenekart szoktunk meghívni.

Szakhét és Cégvilág

A tavaszi félév derekán megrendezésre kerülő Szakhét keretein belül különböző előadások és beszámolók során személyes példákon keresztül lehet megismerni az Egyetem kutatási területeit. A Cégvilágon fizikusokat és matematikusokat alkalmazó cégek ismertetik tevékenységüket, sokszor álláslehetőséget is ajánlva. Emellett a Szakest keretein belül a Kar oktatói gárdájával lehet elkölteni egy könnyed vacsorát, ahol akár TDK vagy szakdolgozat témát is ajánlhatnak.

Kari Napok

A BME többi karához hasonlóan, a TTK közélete is szervez kari szintű vetélkedőt, ahol a jelentkező csapatok különböző sorversenyeket mérhetik össze képességeiket. Az őszi félévben a zh időszakot megelőzően szoktuk rendezni.


Sport

 

2012-ben került átadásra a BME új Sportközpontja, amely mellett a Bogdánfy utcai Sporttelep áll még a BME tulajdonában. Ezen kívül is rengeteg külső kapcsolata van a BME Testnevelési Központnak, aminek köszönhetően a kötelező testnevelési tárgyakat a legkülönfélébb helyszíneken végezhetik a hallgatók – külsős uszodákban, falmászó pályán, squash központban, egyéb sportcsarnokokban, konditermekben.

A BME Sportközpont modern, színvonalas helyszínt nyújt az alábbi sportok űzéséhez: zumba, spinning, gerinctréning, floorball, karate, cselgáncs, tollaslabda, squash, kosárlabda, asztalitenisz, röplabda, teremfoci, boksz, spinning – és a lista nem teljes…

A Sportközpont az egyetemi kampuszon belül található, így bármelyik épületből egyszerűen és gyorsan elérhető.


Kultúra

 

A Szkéné színház rendszeres és színvonalas kulturális programokat kínál az egyetemi polgároknak szabadidejük tartalmas eltöltéséhez. Színházi előadásokat nézhetsz meg az ország egyetlen színházszerűen működő egyetemi színpadján, a Szkéné Színházban, amelynek előadásaira kedvezményesen vásárolhatsz színházjegyeket vagy akár bérleteket, és részt vehetsz egyetemi öntevékeny kulturális csoportok munkájában (pl. Műegyetemi Vegyeskórus, Műegyetemi Szimfonikus Zenekar).

 

 

 

 


Kampusz

 

A Műegyetem hagyományos kampusza a Duna jobb partján, a Szabadság híd és a Petőfi híd között helyezkedik el. A közelmúltban a kampusz két új épülettel bővült (I, Q épületek), melyek a Petőfi és a Lágymányosi híd közötti partszakaszon, az ELTE Lágymányosi épületei mellett épültek. Ez nem volt mindig így. Az 1782-ben alapított egyetemnek kezdetben a Múzeum körúton található Trefort kert adott otthont. A műszaki tudományok térhódításával az addigi kampusz kicsinek bizonyult, így új terület után kellett nézni. A választás a Lágymányosi-öbölre esett, ahol a huszadik század elején el is indultak az építkezések neves építészek, mint pl. Hauszmann Alajos (központi épület) tervei alapján. A központi (K) épület tőszomszédságában található a könyvtár (Kö). A kettőt egymással a Sóhajok hídjaként is emlegetett neogótikus folyosó köti össze. A régi, patinás épületek tőszomszédságában egy gondozott kertben pihenhet a megfáradt egyetemista az órák közötti szünetekben.

A Fizikai Intézet a könyvtár mögött, a Budafoki út és a Bertalan Lajos utca kereszteződése mellett elhelyezkedő F épületben található. A Nukleáris Technikai Intézetnek otthont adó D és R épületek, illetve a mellettük található tanreaktor (TR) a központi épülettől délre, a Petőfi hídhoz közelebbi területen helyezkednek el. A Matematika Intézet pedig a H épületben található.


Nyelvtanulás

Egyetemünkön az Idegennyelvi Központ gondozásában lehetőség van az alábbi nyelvek elsajátítására: angol, francia, holland, japán, német, olasz, orosz, spanyol. A nyelvi órák felvétele egy korlátozott mennyiségig ingyenes. Több nyelvből elérhető több szintű nyelvvizsga felkészítő, műszaki nyelvi, és általános kurzusok is.